Posteljina

Prednost ima ručna berba pamuka jer se tako beru samo zrele – raspucane čahure. Poslije berbe pamuk se suši u čahuri. Poslije se odvajaju vlakna i sjemenke. Zatim se pamuk pakira u bale i proslijeđuje na daljnju obradu. Osnovni parametri koji određuju kvalitetu pamuka su: duljina vlakna, boja i karakter. Pod karakter spada: finoća, zrelost, jačina, jednoličnost, uvojitost, podatnost i sposobnost prianjanja vlakana. Duljina pamučnog vlakna je 25 – 45 mm. Boja pamuka je bijela, ali ima odstupanja u tonu bijele boje. Što je ton izrazitiji, pamuk je lošiji.

 

Share

  • Hrvatski
  • English

Kontaktirajte nas…

Osoba za kontakt : Ljubica Dujmić
Naša adresa je Pavla Radića 1, 35000 Slavonski Brod.
Email adresa je : narodni-vez@net.hr
Broj tel/fax : 035 490 182
Broj mob. : 091 788 0985

Izdvojeno iz galerije…

dsc03776 dsc03770 dsc03765 dsc03762 dsc03758 dsc03755 dsc03749 dsc03746 dsc03737 dsc03732 dsc03727 dsc03714 dsc03711 dsc03704 dsc03700 dsc03688 dsc03681 dsc03678 dsc03671 dsc03664
Referenca za tekstove: "Stari zanati - ručno tkanje". autorica: Milena Perčin - Drniš 2009